Historiaa ja nykypäivää

Canberran Suomalainen luterilainen seurakunta on perustettu vuonna 1971 alunperin palvelemaan suomalaisia siirtolaisia, joita tänne Australiaan oli tullut runsaasti 1950- ja 1960-luvuilla. Katsottiin, että myös Canberrassa heille oli hyvä olla tarjolla hengellistäkin ravintoa. Lukemattomat suomalaiset ovatkin olleet mukana rakentamassa itselleen kovin tärkeää yhteisöä. Lapsia on kastettu, aviopareja on vihitty avioliittoon. Monet suomalaiset ovat olleet saattamassa ystäviään ja läheisiään myös haudan lepoon täällä Canberrassa. Jotkut seurakunnan alkuperäiset perustajajäsenet ovat edelleenkin mukana seurakunnan toiminnassa.

Kiertävät merimiespastorit palvelivat Australian suomalaisia pitkään. Canberraan saatiin oma suomalainen pastori vuonna 1971, jolloin Esko Oikarinen aloitti työnsä Canberrassa. Hänen jälkeensä seurakuntaa ja seurakuntalaisia ovat palvelleet pastorit Oiva Voutilainen (1975-1982), Jouni Riipinen (1982-1985), Matti Hänninen (1986-1988), Jorma Saari (1988-1993), Mikko Oikarinen (1993-1996), Tuomo Mantere (1997-2004) ja hänen jälkeensä Matti Nuorala vuoteen 2010. Nykyinen pastori Janne Pekkarinen saapui perheineen Canberraan vuonna 2011.

Nykyisin Canberrassa on laskentatavasta riippuen ehkä noin 600-800 suomalaista. Suomalaisten siirtolaisten ikääntymisen myötä seurakunnan toimintaan osallistuvien määrä on vuosien varrella jokin verran vähentynyt, hitaasti mutta varmasti. Kuitenkin “lämpimänä” aikana viikoittaisissa jumalanpalveluksissa käy vajaat kolmekymmentä henkeä, ja muissa säännöllisissä tilaisuuksissa (esim. päiväpiiri) lähes saman verran. Erikoistilaisuuksissa (Juhannusjuhla, Kauneimmat joululaulut) saattaa olla läsnä lähes satakunta henkeä. Talviaikana, jolloin kirkkokin on aika kylmä, lämmittimistä huolimatta, väkeä on vähemmän. Näin osin myös siksi, että talviaikana monet suomalaiset pakenevat Canberrasta lämpimämmille maille, kuten esim. Suomen kesään.